رشته کوه البرز به بام ایران و نگین سرسبز شمال معروف است، رشته کوه و پهنه ای وسیع و مرتفع در شمال ایران میباشد که از غرب تا شرق کشور کشیده شده است و به عنوان بلندترین رشته کوه ایران نیز شناخته می شود. این رشته کوه با تنوع اقلیمی و جاذبه های طبیعی ای که در خود دارد، مقصدی جذاب و محبوب بین گردشگران و کوهنوردان از سراسر ایران و جهان است.
موقعیت جغرافیایی رشته کوه البرز
این رشته کوه و پهنه وسیع در شمال ایران واقع شده است که از آذربایجان شرقی در غرب کشور و تا گنبد کاووس در شرق کشور امتداد یافته است. رشته کوه البرز در منطقه شمالی کشور، موازی با دریای خزر قرار دارد و به عنوان سدی طبیعی نیز بین دریای خزر و فلات ایران عمل می کند.
مشخصات کلی رشته کوه البرز
طول این رشته کوه تقریبا برابر است با 900 کیلومتر و عرض آن نیز برابر است با 50 تا 150 کیلومتر، بلندترین قله این رشته کوه دماوند است که ارتفاع آن به 5610 متر نیز میرسد.
رشته کوه البرز به سه بخش اصلی یعنی غربی، مرکزی و شرقی تقسیم می شود که هرکدام در نقاطی قرار دارد از جمله؛
البرز غربی که از آستارا و ارتفاعات تالش در غرب تا طالقان در شرق امتداد دارد، البرز مرکزی از طالقان در غرب کشور تا دماوند در شرق واقع شده است، البرز شرقی که از دماوند در غرب تا گنبد کاووس در شرق به درازا کشیده شده است. بلندترین قله رشته کوه البرز، دماوند، با ارتفاع 5610 متر، بلندترین قله ایران و خاورمیانه است.
رشته کوه البرز از جهات مختلف دارای اهمیت زیادی است از جمله منابع طبیعی و جاذبه های گردشگری و آب و هوا که هرکدام را بررسی میکنیم.
منابع طبیعی
آب: سرچشمه بسیاری از رودهای ایران در رشته کوه البرز واقع شده است.
معادن: ذخایر معدنی بسیار زیادی در البرز قرار دارد که از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
جنگل ها: جنگل های انبوهی که در رشته کوه البرز واقع شده است نقش بسیار مهمی در حفظ محیط زیست دارند که نیازمند مراقبت و توجه بالایی هستند.
کشاورزی و دامپروری: مراتع وسیع و پهناوری که در البرز قرار دارد برای تغذیه دام ها و پرورش آنها بسیار مناسب است.
گردشگری
مناظر طبیعی: رشته کوه البرز با دارا بودن جنگل های انبوه، دشت های سرسبز، آبشارهای خروشان، یخچال های طبیعی مناظر طبیعی زیبایی را به خود گرفته است که باعث جذب گردشگران زیادی در سال میشود.
پیست های اسکی: این پهنه وسیع دارای پیست های اسکی جذابی میباشد از جمله دیزین، شمشک، دربندس، مکان های تاریخی و مذهبی نیز در این رشته کوه قرار دارد از جمله امام زاده ها و قلعه ها.
روستاهای ییلاقی: ماسوله، جواهرده، کندوان جزو روستاهای ییلاقی این رشته کوه میباشند که فضای جذابی به خود گرفتهاند.
آب و هوا: رشته کوه البرز نقش بسیار مهم و حائز اهمیتی در تعدیل آب و هوای ایران دارد و از ورود هوای سرد و مرطوب دریای خزر به فلات ایران جلوگیری می کند.
بارندگی: ارتفاعات البرز باعث افزایش بارندگی نیز در شمال کشورمان ایران می شود که این مورد بسیار برای کشاورزی، دامپروری و ذخایر آب نیزمهم است.
کوه ها و قله های مرتفع رشته کوه البرز
رشته کوه البرز دارای کوه ها و قلل مرتفع زیادی است که در خود جای داده این کوه ها بشدت در نظر مردم ایران و حتی جهان ارزش زیادی دارد در ادامه به چند کوه و قلل مرتفع این رشته کوه میپردازیم.
قله دماوند
قله دماوند بلندترین قله در رشته کوه البرز و همچنین بلندترین قله در ایران و خاورمیانه با ارتفاع 5610 متر شناخته میشود، این قله در ناحیه البرز مرکزی در نزدیکی شهر آمل واقع شده است.
دارای یخچال های طبیعی بسیاری است که از اهمیت بالایی برخوردار است و همچنین یکی از محبوب ترین مقاصد کوهنوردی در ایران نیز میباشد که کوهنوردان زیادی در طی سالیان زیاد موفق شدند به این قله صعود کنند.
قله دماوند یک آتشفشان خاموش است، جزو دوازدهمین قله مرتفع در دنیا شناخته میشود که در تاریخ و فرهنگ کشورمان نقش بسیار مهمی دارد. این کوه عمر بسیار زیادی دارد که سالهای سال برای کوهنوردان همواره هدفی مهم بوده است که بسیاری از آنان نیز به این هدف بزرگ رسیدند و این موفقیت را از آن خود کردند.
قله علم کوه
قله علم کوه، دومین قله مرتفع ایران است که ارتفاع آن حدودا 4850 متر است و در رشته کوه البرز در نزدیکی شهر کلاردشت واقع شده است. این قله به دلیل داشتن ظاهر و شکلی خاص به دیواره علم کوه نیز معروف است.
مشخصات کلی:
ارتفاع علم کوه حدودا 4850 متر است که در رشته کوه البرز در نزدیکی شهر کلاردشت استان مازندران واقع شده است، نخستین صعود به این قله در سال 1933 میلادی، به وسیله داگلاس بوسک از بریتانیا اتفاق افتاد که از اون سال ببعد افراد بیشتری مشتاق صعود به این قله شدند. این کوه نیز مانند بقیه کوه ها مسیرهای صعود خاص خودش را دارد از جمله مسیر جبهه جنوبی، گرده آلمان ها، حصارچال، هاری روست و شانه کوه.
جاذبه های گردشگری:
علم کوه دارای جاذبه های گردشگری زیادی است که هرساله توریست های بسیاری را به خود جلب میکند.
دیواره علم کوه یکی از سخت ترین، پرچالش ترین و فنی ترین دیواره های صخره نوردی در جهان است که به همین منظور صخره نوردان زیادی برای صعود به آن راهی میشوند. این کوه دارای یخچال های طبیعی است از جمله یخچال های علم چال، خرسان، هفت خوان که این یخچال ها نیز جاذبه گردشگری خوبی دارد.
مناظر طبیعی علم کوه جذابیت های خاص خودش را دارد مناظری مانند جنگل های انبوه، دشت های سرسبز، آبشارهای خروشان. کلاردشت و رودبارک نیز روستاهای ییلاقی این کوه میباشند.
قله آزاد کوه
سومین قله مرتفع ایران که باید به آن اشاره کنیم، کوهی نیست جز آزاد کوه، این کوه نزدیک 4663 متر ارتفاع دارد، آزاد کوه در رشته کوه البرز و در نزدیکی شهر هشترود قرار دارد. این قله که در بین کوهنوردان به آزادکوه معروف است، به دلیل قرارگیری در منطقه حفاظت شده، دارای طبیعتی بکر و دست نخورده است.
مشخصات کلی:
ارتفاع این کوه حدودا 4663 متراست و در رشته کوه البرز و در نزدیکی شهر هشترود در استان آذربایجان شرقی قرار دارد
نخستین صعود به این قله در سال 1337 هجری شمسی، توسط تیمی از کوهنوردان حرفه ای به سرپرستی محمد کاظم گیلانی انجام شد، مسیر های صعود به قله آزاد کوه 3 مسیر است که شامل مسیر جنوبی، شمالی و غربی است
جاذبه های گردشگری:
این کوه به دلیل اینکه یک منطقه حفاظت شده است طبیعتی بکر و دست نخورده دارد و دارای تنوع گیاهی و جانوری، چشمه های آب سرد و یخچال های طبیعی بسیاری است.
مناظر طبیعی آن شامل جنگل های انبوه، دشت های سرسبز، آبشارهای خروشان است که باعث شده است گردشگران زیادی به آن جذب شوند. روستاهای ییلاقی این کوه شامل نسن، آغکند، قلعه جوق میباشد.
قله تخت سلیمان
قله تخت سلیمان، چهارمین قله مرتفع ایران است که ارتفاع آن برابر است با 4643 متر، این قله در رشته کوه البرز و در نزدیکی شهر دماوند واقع شده است. این قله به دلیل شکل خاصی که دارد به قله تخت جمشید نیز معروف است.
مشخصات کلی:
ارتفاع کوه تخت سلیمان برابر است با 4643 متر که در رشته کوه البرز نزدیک شهر دماوند در استان مازندران قرار دارد، نخستین صعود به این قله در سال 1310 هجری شمسی، به وسیله تیمی از کوهنوردان به سرپرستی موحد انجام شد که از آن سال بسیاری از کوهنوردان تصمیم صعود به این کوه را گرفتند.
مسیرهای صعود این قله از 3 مسیر اصلی است که شامل مسیر جنوبی، مسیر شمالی و مسیر غربی است.
جاذبه های گردشگری:
تخت سلیمان جاذبه های گردشگری خاصی دارد از جمله دشت های بسیار زیبایی مانند دشت مشاء، دشت لار، مرتفع ترین قله های این کوه قله علم کوه و قله دماوند هست که دماوند مرتفع ترین قله در خاورمیانه نیز میباشد.
مناظر طبیعی تخت سلیمان شامل جنگل های انبوه، یخچال های طبیعی و آبشارهای خروشان جذابی است که همواره در طی سال توریست ها و طبیعت دوستان زیادی را به خودش جلب میکند.
روستاهای ییلاقی این کوه نیز رینه، پلور میباشند.
بیشتر بدانید: کیسه خواب چیست؟
رشته ,البرز ,طبیعی ,صعود ,مرتفع ,دماوند ,قرار دارد ,روستاهای ییلاقی ,مناظر طبیعی ,مرتفع ایران ,سرسبز، آبشارهای ,سرسبز، آبشارهای خروشان